22 Haziran 2016 Çarşamba

halk adamı Umut Sarıkaya'nın erkek mizahı







Umut Sarıkaya Türkçe görsel mizahın en tanınmış isimlerinden, karikatürleri en çok paylaşılanlarından. Ününü hak etmediğini düşünmüyorum. Gerçekten sosyal statü tuhaflıklarını çok iyi yakalıyor.  Alt sınıf ve orta sınıf karşılaşmalarında ortaya çıkan eğreti anları eşine az sayıda mizahçıda gördüğümüz bir incelikte resmedebiliyor.  Kendisini eğreti bir anda bulan insanları resmederken kaleminin ucundaki karaktere kondurduğu o meşhur ağzı büzük suçlu insan gülüşü, o “ehe ehe” anı, eminim hepimizin sosyal medya panomuza mutlaka bir kere düşmüştür.   Ambiyane tabiriyle ince görüyor.   Ama her şeyi değil.   Dünya algısı tamamiyle bir erkek bakış açısı üzerine kurulu.  Üniversiteli, bazen solcu bazen değil, işçi sınıfı çocuğu o erkek bakış açısı.   Kadınlar Umut Sarıkaya’nın dünyasında sosyetik insanlar.  Sığlar, boşlar ve kendi hikayelerinden yoksunlar.  Aşağıda toparlayabildiğim birkaç örnek var.  Kaçırdığım bir nokta olduğunu düşünürseniz yorumlarda kulağımı çekiniz.





 

Ayrıca sadece kadınlarla değil, kafasındaki “işçi sınıfı çocuğu” imajına uymayan erkeklerle de dalga geçiyor Sarıkaya.  Özellikle 2010’ların erkeklik literatürüne kazandırdığı Meriç karakteri bir çok erkeğin kalıba koyamadığı diğer erkekler hakkındaki görüşlerini şekillendiriyor.  Kendi payıma benim de feminizm savunumda internet erkekleri tarafından Meriç gibi konuştuğum için alay konusu olduğum durumlar oluyor.  Bunun için Umut’a ayrı bir minnet duyuyorum!



 
Son olarak konunun biraz dışında da olsa Sarıkaya’nın diğer etnisiteleri temsil ederken gayet sorunlu kalıplara sık sık başvurduğunu da eklemiş olayım.  Şuna bir bakın.




4 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Umut hakkinda bir yazi okumak guzel. Dusuncelerini paylastigin icin tesekkurler.

    Kutlurumuzun icine islemis cinsiyetcilik onda da var. Bu toplumda buyuyen ve muhtemelen ergenlik caginda cizmeye baslayan bir erkegin urunlerinde boyle seyler gormek sasirtici degil. Iyi mi? Degil. Son zamanlarda azadigini ve bittigini dusunmek istiyorum. Bir cok insanin belli oranda sahip oldugu bu ve benzeri ayrimci bakis acilarindan Umut da ariniyordur diye umuyorum.

    Mericlik ve zenci ovmek karikaturlerinde bir sorun yok bence. "Ovmek" kavramiyla ilgili baska bircok karikaturu de var.

    Selamlar

    YanıtlaSil
  3. Kardeşim amaç eleştirmek mi hakaret etmek mi ne yazdığın belli değil.
    Eleştirdiğin konuya dönüp bi bakarmısın, karikatürist ve karikatürleri, bu kadar mı ağır işsizlik var?
    Kadın cinsiyetçiliğine dikkat çekerek ufaktan duyar mı kasıyorsun yoksa ZIRTLAN'mısın
    Daha buraya yazacak çok şey var mesela umut sarıkayanın taraflı kadın bakış açısı bilmem kaç senedir sözlük konusu, hani orayada üyesindir, mutlaka girip okumuşsundur diye söylüyorum.

    YanıtlaSil