4 Nisan 2016 Pazartesi

yok artık Otisabi'ye de mi?

Yılmaz Aslantürk'ün yarattığı, çizgi dünyasının tanınmış karakterlerinden Otisabi çoğu zaman gözlerden kaçsa da cinsiyetçilik bakımından oldukça sorunlu bir tipleme.  Nedenlerini bu kısa twitter makalesinde anlatmaya çalıştım. 
 







Ben bunları yazdıktan sonra yazdıklarım Yılmaz Aslantürk'ün dikkatine gelmiş. Ya takipçileri tarafından ya da kendi bakınmasının sonucu. Bana verdiği cevap da bu. Eleştiriye kapı duvar. Benim yorumum da altta.



Sonra bu tartışma biraz daha uzadı. "Ekşi Seksisttir" nickli arkadaşım da tartışmaya katıldı ve Otis'in tecavüz kültürüne katkısından bahsetti. 





Elbette kadınların nesneleştirilmesi başlı başına bir sorun ve nesneleştirmeyi yalnızca tecavüz kültürünü beslemesi nedeniyle eleştirmiyoruz. Kadınların erkekler tarafından aptal, yüzeysel, sahtekâr ve insan dışı resmedilmeleri yeterince sinir bozucu. Kadınlarla erkeklerin gündelik temaslarını (bakkal alışverişinden tutun, ofis hayatına kadar) bir çok alanda etkiliyor, kadınlar için hayatı zorlaştırıyor. Otis'in strateji ve taktik dehası hikayeleriyle şekillenen erkekler kadınlara gündelik cinnetler geçirtmek için balya balya gezegene servis ediliyor. Ama evet bütün bunların da ötesinde evet tecavüz kültürünü de besliyor. Şu şekilde:



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder